13 mars 2015

Den isländska demokratin

Den isländska utrikesministerns och regeringens agerande de senaste dagarna att meddela EU kommissionen att Island inte längre är att betrakta som ansökningsland om medlemsskap är ett otroligt ingrepp och rentav brott mot demokratiska spelregler.
Alltinget, den isländska riksdagen, beslöt 2009 att ge regeringen fullmakt att ansöka om medlemsskap. Detta beslut har inte ändrats eller upphävts av Alltinget.
I tisdags beslöt rgeringen ge utrikesministern i uppdrag att överlämna ett brev till EU kommissionen om att regeringen inte avser att fortsätta förhandlingarna om anslutningsavtal och att EU bör beakta det i relationerna till Island från och med nu. Brevet överlämnades i går och nyheten kablades först ut i radions nyhetssänding kl. 18 i går kväll. Inget samråd med Alltinget och dess utrikesutskott, trots att arbetsreglerna för tinget klart säger att utskottet skall kopplas in när större utrikespolitiska mål ska avgöras.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Redan igår kväll, bara några timmar efter att nyheten blev känd, samlades ett hundratal personer på Austurvöllur, den gröna parken framför Alltingshuset. På söndag kl. 14 kommer ett protestmöte att hållas på samma plats. Jag spår att deltagandet blir massivt.

Island är en demokratisk republik enligt konstitutionen, som inleds med orden "Island är en republik med tingbunden regering". Regeringen beslöt och har meddelat att den kör över Alltinget och avser att ogiltiförklara Alltingets beslut om medlemsansökan.
Vid en intervju med riksradion säger utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson:
"Den förra regeringen ansökte om medlemsskap i EU och byggde det på Alltingets rekommendation - det ting existerar inte längre liksom den majoritet som stod bakom uppfattningen. Ny regering har tillträtt med ny politik och vid bör också svara EU vad vi avser att göra".
Visserligen har en ny majoritet bildats efter valet 2013, men den bör formelllt besluta om ändringar av den utrikespolitska linjen. Det nuvarande agerande är helt oförståeligt i ett demokratiskt samhälssystem.
Vi vill att regeringen agerar med respekt för Alltinget och dess beslut.

För ett år sedan gick debatten hög efter att regeringen föreslog inför Alltinget att medlemsansökan skulle dras tillbaka. Massiva protester från allmänheten. Över 50.000 väljare skrev under en petition om att man skulle låta folket avgöra frågan i den folkomröstning som de nuvarande regeringspartierna lovad inför valet 2013. Opinionsundersökningar visade att upp ot 83% av väljarna ville att frågan om fortsatta förhandlingar skulle föreläggas dem för avgörande. Regeringens förslag nåddes inte igenom p.g.a. motståndet inom och utanför Alltinget.

Vi möter upp på söndag kl 14!

13.3.2015
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar