26 juni 2016

Islands nästa president heter Guðni Th. Jóhannesson

'
Guðni Th. Jóhannesson, Islands nästa president
Islänningarna har valt sin sjätte president. Han heter Guðni Th. Jóhannesson och doktor i historia och akademiker och undervisar vid Islands universitet. Presidentval hölls i går den 25 juni. Han fick 39,1% av rösterna. På andra plats kom Halla Tómasdóttir med 27,9%.

Guðni är född 26.6.1968 (har födelsedag i dag när detta skrivs) och gift med Eliza Reid, som är från Kanada och har bott på Island sedan 2003.

På tredje plats i valet kom Andri Snær Magnason, författare och på fjärde plats Davíð Oddson, chefredaktör och f.d. statsminister, utrikesminister och riksbankschef.

Presidentvalet på Island avgörs i en enda valomgång och den som får flest röster blir vald. Om man hade haft ett system där presidenten som väljs ska få minst 50% av rösterna, och därmed blivit tvungen att hålla en andra omgång, i detta fall med Guðni och Halla, då är det inte säkert att Guðni hade avgått med segern.

Opolitisk president

Med valet av Guðni Th. Jóhannesson har islänningarna åter valt en opolitisk president. Bland kandidaterna fanns tre författare, varav Andri Snær Magnason klarade sig bäst och kom på tredje plats. Tvåan Halla Tómasdóttir är inte heller partipolitiskt verksam, men har arbetat inom näringslivet och anlitad som föreläsare. Den rutinerade politikern Davíð Oddsson fick inte mera stöd än 13,7%.
Efter avslöjandet av de s.k. Panamadokumenten, som fick statsministern Sigumdur Davíð Gunnlaugsson att avgå och regeringen lovade nyval i höst, var det uppenbart att väljarna ville få en president som inte hade politiska kopplingar.
Den avgående presidenten Ólafur Ragnar Grímsson har agerat mycket politiskt under sina 20 år som president. Han har bl.a. tre gånger vägrat skriva under lagar från Alltinget och visat dem till folkomröstning, som grundlagen här förutsätter. Han var en rutinerad politiker som alltingsledamot och minister före han valdes till president 1996.

Tillträder 1 augusti

Guðni Th. Jóhannesson tillträder som president den 1 augusti 2016 och flyttar då in på residenset Bessastaðir. Det blir livat på residenset. De har fyra unga barn, 9, 7, 5 och 3 år gamla. Guðni har en  dotter (22) från sitt tidigare äktenskap.
Guðni har sagt att han ska fortsätta att föra barnen till skola och dagis.
Det har inte varit unga presidentbarn på Bessastaðir sedan 1980.

PS. "Th" i hans namn står för "Thorlacius".

26.6.2016
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar