22 sep. 2018

Grönland: Kim Kielsen försöker hålla makten

Kim Kielsen
En regeringskris uppkom på Grönland i senaste vecka, då partiet Naleraq inte längre vill medverka i landsstyret. Orsaken är att landsstyret godkänt ett avtal med Danmark om uppbyggnad av flygplatser på Grönland och partiet är emot att danskarna behandlar grönlänningarna fortfarande som en koloni.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen och Grönlands regeringschef Kim Kielsen skrev under ett samarbetsavtal om att Danmark finansierar uppbyggnad av några flygplatser i landet. Det ledde till att ett parti i landsstyret, Naleraq, avgick ur landsstyret i protest.
Det sägs att danskarna är missnöjda med att kineser är beredda att investera i bl.a. flygplatser på Grönland och har därför beslutat sätta stora summor i denna uppbyggnad.

Kim Kielsen förlorade därmed sin knappa majoritet i Lagtinget och försöker nu förhandla med partierna om en fortsatt landsstyreskoalition som kunde ha en majoritet bakom sig.

Flere möten har hållits i den senaste veckan, men nu har förhandlarna tagit paus över weekenden. Kielsen från Siumut har hållit tre möten, två möten med Inuit Ataqatigitt och ett med Demokraterna.

Följer med och rapporterar i nästa vecka om hur förhandlingarna fortskrider, eller om det kommer att bli en regeringskris i landet Grönland.

22.9.2018
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar