13 nov. 2019

Mutor från isländskt storföretag

Ett av de större fiskeriföretagen i landet, Samherji, har avslöjats med att betala mutor till ministrar i Namibia. Företaget anklagas också för att låta betalningar gå via skatteparadiset Mauritius och därigenom undgå skattläggning av inkomster.
Moderbolaget Samherji har haft vinster på över 100 miljarder isländska kronor de senaste åren, eller ca 1 miljard euro.

I granskningsprogrammet ”Kveikur” (motsvarar Uppdrag Granskning i SVT) igår kväll, tisdag 12/11, upplyste man om mejl och dokument som visar på att bolaget betalat mutor på över en miljard isländska kronor. Mottagare var främst fiskeriministern och justitieministern i Namibia. Idag, dagen efter avslöjandena i TV, har dessa båda ministrar avskedats av landets president.
Debatten går nu hög här på Island om företagets agerande och uppenbart är att, om man kan föra i bevis dessa mutor, då är fråga om allvarligt brottsligt förfarande av ansvariga i bolaget.

Läckan kom fram när en f.d ansvarig chef i bolagets dotterbolag i Namibia läckte handlingar till WikiLeaks. Avslöjandet gjordes i samarbete mellan den isländska TVn, internettidningen Stundin, Al Jazera, och ev, flera media.

Island gav avsevärt stöd till Namibia på sin tid för att hjälpa dem att bygga upp sin fiskeripolitik och kvotsystemet för fiske, som påminner om det isländska systemet. Det är därför än mera allvarligt beträffande förtroendet för Island beträffande internationellt bistånd.

13.11.2019
Per Ekström
per@per.is


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar