30 mars 2020

67 år och exempellösa tider

Nu denna senvinter och vår upplever vi annorlunda tider, som inte har sitt föredöme i något vi i min generation har upplevt tidigare. Undantagstillstånd råder och det mer eller mindre i hela världen, kanske under andra benämningar. De som upplevde krigsåren 1939-1945 har kanske upplevt undantagstillstånd, men med helt andra bakgrundsorsaker än nu.
Själv fyllde jag 67 år den 26/3 och är man bosatt på Island så är det den officiella dagen då man övergår till att bli folkpensionär - med rättigheter och skyldigheter som det för med sig.

Bara för någon vecka sedan kunde man inte ana att vi skulle hamna i detta läge - och att det kunde gå så snabbt. Här på Island har det idag gått en dryg månad sedan det första smittofallet upptäcktes. Först såg man att folk som kom från skidsemester i Österrike och Norditalien var de som drabbats, men nu har man också sett att smitta har kommit hit från Amerika. Nu har vi samhällssmitta, dvs. folk smittas här på ön utan att ha varit eller haft kontakt med personer som varit i dessa riskområden.

De isländska sjukvårds- och befolkningsskyddsmyndigheterna tog snabbt ett klart och avgörande taktiskt grepp. Alla som kom från skidområdena, där smitta hade uppdagats, blev försatta i hemkarantän. Och så har man fortsatt att beordra alla som kommit i kontakt med smittat folk att hålla sig i hemmakarantän i 14 dagar. Först införde man förbud för sammankomster med 100 personer eller flera, vilket man senare ändrade till 20 eller flera. För tillfället avser man inte att skärpa dessa regler.

Den för det isländska samhället så betydande turismen har stannat upp och hotell, restauranger och butiker är mer eller mindre tomma, om de över huvud har öppet längre.

Regeringen har nu kommit med stödåtgärder för de som fått gå från jobb eller tvingats i minskat anställningsförhållande. Permittering finns inte som formell åtgärd här, så antingen får folk minskat anställningsförhållande eller någon form av ledighet, eller så blir man uppsagd. Åtgärder från det offentliga går ut på att drabbade kan ansöka om arbetslöshetsstöd, partiellt eller helt beroende på situationen.
Själv är jag självständigt arbetande som guide och har ansökt om arbetslöshetsstöd, efter att jag anmält till skattemyndigheten att jag temporärt lagt ned verksamheten, medan uppdrag saknas. Jag hoppas förstås att jag så snart som möjligt ska kunna ta upp tråden igen.

Dagligen håller man pressinfo. Här är det de sakkunniga som uttalar sig och ger direktiv. Vissa saker underställs ansvarig minister för formellt beslut, men i princip håller politikerna sina fingrar borta och litar på de sakkunniga - riksläkaren, chefsläkaren, rikspolisens befolkningsskyddschef.

Jag ska rapportera här när intressanta nyheter kommer, förhoppningsvis positiva.

30.3.2020
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar