12 apr. 2015

Valutarestriktionerna försvinner?

Sedan bankkraschen hösten 2008 har vi haft valutarestriktioner, som i huvudsak begränsar eller förbjuder investerare att överföra betalningar från Island till utlandet. Bakgrunden var att under de "galna" åren till 2008 investerade utländska fonder i isländska värdepapper för miljarder.
Om dessa investerare skulle få ta ut pengarna och överföra medel till utlandet, då skulle landets valutareserv vara hotad.
Island har levt med valutarestriktioner i nästan all modern tid. Det var bara de senaste 10 åren före 2008 som inga valutarestriktioner fanns.
För vanligt folk betyder kanske inte dessa restriktioner så mycket, det märks kanske mest på det sättet att man inte kan köpa resevaluta utan att uppvisa resedokument. Men eftersom det inte varit restriktioner för att använda kredit- och betalkort i utlandet, så har dessa begränsningar spelat mindre roll.

Framstegspartiet (Framsóknarflokkurinn) lovar att avskaffa restriktionerna

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlagsson
och finansminister Bjarni Benediktsson
På Framstegspartiets partikongress denna helg, lovade partiets ordförande, statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, att en proposition om avskaffande av valutarestriktionerna ska läggas fram innan Alltinget tar sommarsemester i maj. Detta besked kom som en blixt från klar himmel, eftersom finansministern och Självständighetspartiets ordförande Bjarni Benediktsson inte har kommit fram med några konkreta förslag i ärendet. Det förefaller i skrivande stund som om statsministern kört över finansministern.
I samband med avskaffande av valutarestriktionerna har statsministern sagt att man ska införa en s.k. jämviktsskatt, troligen någon form av skatt på överföringar av investerat kapital till utlandet.
Han nämner siffror på flere hundra miljarder isländska kronor, som denna skatt skulle inbringa till statskassan. Det har inte sagts något om till vad dessa extra skatteinkomster ska användas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar