20 mars 2016

Presidentkandidater anmäler intresse

Nu den 20 mars är det drygt tre månader till sommarens presidentval här på Island. Valet hålls den 25 juni. Valet här är en enkel valomgång där väljarna väljer en kandidat på sin röstsedel och den som erhåller flest röster blir vald i denna första och enda omgång.
Det betyder att om det blir många kandidater kan det räcka med en liten seger över tvåan, kanske 15 - 20% av rösterna för att bli vald.
Förstås borde valsystemet modernisaras och det borde hållas två omgångar i valet, där de två som fick mest röster i omgång nr 1 skulle delta och på det sättet skulle den slutlige segraren få mer än 50% av rösterna. Men nu är det för sent att reformera vallagen för detta presidentval, eftersom det är en grundlag och måste godkännas av lagtinget två gånger med val till Alltinget emellan.

Den nu sittande presidenten, Ólafur Ragnar Grímsson, har suttit på posten sedan 1996, dvs. i 20 år och han tänker inte kandidera får återval.


I början av mars gjordes en gallup av dagstidningen Fréttablaðið och då ville 25% att Katrín Jakobsdóttir, partiledare för de vänster-gröna skulle bli president. Hon har emellerid efter att gallupen gjordes meddelat att hon inte är intresserad.
Värt att notera är att sittande president, Ólafur Ragnar, får 11% trots att han redan i sitt nyårstal 2016 meddelade att han inte tänker ställa upp för återval.

Några nya namn har tillkommit nu i mars.

Jag ska senare redogöra för kandidaterna, åtminstone de som räknas ha en chans att bli valda.

20.3.2016
Per Ekström
per@per.is
www.per.is


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar