13 mars 2016

Sveriges Melodifestivalfinal sändes i Islands TV

Det var speciellt i går kväll att islänningarna kunde se den svenska Melodifestivalfinalen i isländsk TV. Det var halvdirekt sändning, en halvtimmes fördröjning. Detta var ett nytt grepp att sända en hel finaltävling från ett annat land. Norge och Finland lär också ha gjort det.
Allmänt verkar det som initiativet uppskattades, vad jag kunde läsa på Facebook och Twitter så var folk nöjda med programmet, god kvalitet på sångerna och tekniken mycket fin. Segraren Frans kom kanske som en överraskning, inte kanske den bästa kvaliteten på sång, men uppenbarligen charmade han både de utländska jury-grupperna som telefonröstarna i Sverige. Islänningarna fick förstås inte rösta.
Frans som 7 resp 17 åring. 7 åringen sjunger för Zlatan.
Bild: SVT.se
På Twitter hade man en isländsk hash-tag #12stig och jag följde lite grann med den under sändningen. Många undrade över varför det var två röstningsnummer och två sms nummer, det ena dyrare än det andra. Det har man aldrig sett här på Island. Kommentatorn förklarade det så i slutet av utsändningen.
Programmet kommenterades alltså av en islänning i sändningen. Han översatte det mesta och viktigaste av vad de svenska programledarna sade och så förklarade han lite runt programmet, proceduren med omröstningen, m.m.
Men detta vars om sagt ett trevligt inslag i vår TV. Tyvärr måste vi ta del av de isländska reklaminslagen i vår TV, fastän det inte var någon reklam i SVT. Man passade på när det var något mellannummer att klämma in reklam - på något sätt måste man ju finansiera sändningen.

13.03.2016
Per Ekström
per@per.is
www.per.is


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar