10 nov. 2016

Regeringsförhandlingarna går trögtAlltingsvalet hölls den 29 oktober. Slutesultaten ses här ovan. Jag skrev ett inlägg om valresultatet:
http://per-island.blogspot.is/2016/10/alltingsval-2016-regeringen-foll.html

President Guðni Th. Jóhannesson gav, efter en runda diskussioner med alla partiledare, Självsändighetspartiets (D) ledare, Bjarni Benediktsson, uppdraget att sondera en regeringsbildning. Det har gått trögt. Några andra partier, Piraterna (P) och Vänster-Gröna (V) har sagt att de inte är intresserade att bilda regering med Självständighetspartiet. Framsóknarflokkurinn, framstegspartiet (B), som är närmast som centern och som var regeringspartner med Självständighetspartiet i den avgående regeringen, förlorade stort i valet och kommer inte på fråga att medverka i regeringen.
Därför är ett alternativ som återstår att försöka bilda en koalition med Självständighetspartiet (D), Viðreisn (C), som är ett liberalt borgerligt parti, och Björt Framtíð (A), Ljus framtid, som är ett mittenparti till vänster. Dessa tre har 32 mandat av de totalt 63 i Alltinget, så det är en bräcklig majoritet.

Det kan gå så att Bjarni Benediktsson återlämnar sitt ombud till att bilda regering till presidenten och en annan kandidat för statsministerposten får ombudet. Då är det troligt att det blir en koalition med Vänster-Gröna och mittenpartierna, kanske med VG:s partiledare Katrín Jakobsdóttir som statsministerkandidat.

Återstår att se vad som händer de närmaste dagarna. Jag ska rapportera här när något nytt föreligger.

10.11.2016
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar