17 nov. 2016

Vänster - mittenregering på kommande?

Den första rundan i regeringsförhandlingarna under ledning av Bjarni Benediktsson från Självständighetspartiet ledde inte till resultat och Bjarni besökte presidenten på tisdagen för att informera om att han inte lyckats bilda regering.
Planerna var att Självständighetspartiet (D), borgerligt, tillsammans med Viðreisn (C), borgerligt mittenparti och Björt Framtíð (A), mittenparti mot vänster, skulle försöka bilda regering med 32 av de 63 mandaten bakom sig. Men detta lyckades som sagt inte. Orsakerna har man inte angivit, men man kan anta att EU-frågan, jordbruksavtalet och fiskeripolitiken var de områden där man inte nådde samman. Så skulle också en regering med bara ett mandat över hälften ha blivit en ganska bräcklig regering.

Vänster-Mitten regering?

I går gav president Guðni Th. Jóhannesson partiledaren för de Vänster-Gröna, Katrin Jakobsdóttir, i uppdrag att försöka bilda regering. Hon inledde arbetet idag, torsdag, med att träffa alla partiledarna. Hon börjad med det minsta partiets ledare, Samfylkingin (S), soc.dem., och avser att fortsätta att träffa partiernas ledare i omvänd storleksordning. (A) och (C) avser att träffa henne tillsammans.

Komplicerat läge

Det är klart att valresultatet från den 29 oktober gav ett komplicerat läge, eftersom ingen klar majoritetsbildning föreligger.
Följer med och fortsätter att rapportera.


Här är resultatet från valet den 29 oktober:

17.11.2016
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar