2 juli 2017

Recession inom turismen på Island?

Turisterna har ökat mycket på Island de senaste åren och statistiken talar om 30 - 40% ökning jämfört med motsvarande tid ifjol. Men är det rätt? Hög prisnivå avskräcker också turisterna.

Ökar verkligen turismen så mycket?

Statistiken talar som sagt om en kraftig ökning för de månader som vi sett statistik detta år (2017) jämfört med motsvarande månader ifjol. Särskilt under vintermånaderna ökade antalet mycket.
Problemet är att statistiken bygger i huvudsak på antal utresande genom Keflaviks flygplats (Leifsstöð). Men i de siffrorna ingår transitpassagerare som byter flygbolag i Keflavik och måste ta ut sitt bagage, lämna inre zonen på flygplatsen, checka in på nytt och gå genom säkerhetskontrollen, där räkningen äger rum. Dessa genomresande transferpassagerare är inte "riktiga" turister, eftersom de aldrig kommer in i landet och köper inkvartering och service på Island (förutom ev. kaffe med bröd eller en öl på flygplatsen).
Statistiken från hotellen visar inte heller denna stora ökning i antalet gäster.
Så någonstans är det fel. Med den förklaring jag skrev här ovan, så är det högst sannolikt i statistiken för avresande som felet ligger.

Recession på kommande?

Island har under de senaste tio åren förändrats från ett turistmål med moderata priser till ett med höga priser. Reykjavik ligger i topp i prisjämförelser mellan populära turiststäder i världen.
Redan denna sommar har uppgifter hörts om avbokningar på hotell och restauranger. Grupperna försöker förkorta sina vistelser och avbokar måltider, som de i stället ordnar genom att handla bröd, smör och mat i lågprisbutiker i Reykjavik. Jag har själv som guide och reseplanerare råkat ut för avbokningar.
Hela busslaster stoppar tidigt på morgonen utanför "Hagkaup", en av de stora matvarubutikerna, och passagerarna strömmar in i butiken och återvänder till bussen med fulla plastkassar av matvaror.

 Höjda skatter och nya avgifter

I detta känsliga läge talar regeringen om att höja turistmomsen från 11% till 24% fr.o.m. 1 juli 2018, visserligen att så sänka den ur 24% i 23% ett halvt år senare. Ytterligare inför man avgifter för olika sevärdheter, t.ex. parkeringsavgift på Tingvalla, och att höja övernattningsskatten från 100 kr. per natt till 300 kr. per natt.
Vad gäller momsen, så är det viktigt att notera, att s.g.s. alla EU-länder har en lägre moms på turisttjänster, i Finland är den 10%. I vårt närmaste grannområde är det bara Danmark som har full moms på turisttjänster. Det är den konkurrensen som gäller för Islands hotell och restauranger.

2.7.2017
Per Ekström
per@per.is
webb: www.per804.wixsite.com/perekstromInga kommentarer:

Skicka en kommentar