6 juli 2017

Ryssland förlänger embargot för import från västländerna

Den ryska regeringen har beslutat förlänga embargot för produkter från EU, USA, Norge och Island, m.fl. länder. Embargot ska nu gälla till utgången av 2018.

Island har under många år haft Ryssland som en av sina stora köpare av fiskeriprodukter, men den handeln stoppades när landet beslöt att också Island ska innefattas i embargot för import av varor från vissa länder. Det handlar i första hand om en motprotest mot de länder som beslöt bojkotta produkter från Ryssland som en påtryckning för invasionen av Krim-halvön och de ryska truppernas närvaro i Ukraina.
För Islands del var det en betydande beskärning av handeln, för Ryssland var länge en av de stora exportmarknaderna för isländska fiskeriprodukter.
Förlängningen ska nu gälla till utgången av 2018 enligt det senaste beslutet.

Island ställde sig på denna linje tillsammans med andra länder i Europa och inom NATO. Det är ofta ett dilemma för en liten stat att väga moraliska apsekter gentemot ekonomiska intressen. Många politiker och ledare inom affärslivet har sagt att Island borde dra tillbaka sin protest mot Ryssland och förmå Ryssland att ta Island från listan över länder som bojkottas.

6.7.2017
Per Ekström
per@per.is
www.per.is
www.per804.wixsite.com/perekstrom 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar