25 nov. 2017

Regeringsbildningen slutförs troligen i nästa vecka

Regeringsförhandlingarna här på Island har nu pågått några veckor. Hur otroligt det än kan låta så förefaller det bli en vänster - höger - mitten regering som man försöker bilda.
Förhandlingarna leds av Katrín Jakobsdóttir från de Vänster-Gröna (VG) och de två andra partiernas ledare, Bjarne Benediktsson från Självständighetspariet, höger, (S), och Sigurður Ingi Jóhansson från Framstegspartiet, center, (F), deltar i dessa tre parti överläggningar.

Före valet den 28 oktober föreföll denna koalition inte att vara ett realistiskt alternativ, men nu verkar de kunna enas om ett regeringsprogram. Särskilt VG och S står långt från varandra i skattefrågor, där VG vill höja skatten för höginkomsttagare medan S snarare vill sänka inkomstskatterna. 
Men de uppgifter som de tre partiledarna har låtit komma fram säger att förhandlingarna går väl och att de räknar med att ha ett utkast till regeringsprogram klart efter denna helg och att Alltinget borde kunna komma till sitt första möte efter valet.

Säregna regler om Alltinget efter nyval

Alltinget har inte sammanträtt sedan valet den 28 oktober. Det är konstigt i mina ögon. Partierna förhandlar om kommande regering och Alltinget är i gisslan under tiden. Dessutom sägs det att när Alltinget kommer till sitt första möte efter valet så ska budgetförslaget för nästa år läggas fram. Det är då ett reviderat budgetförslag, eftersom den regering som ska avgå nu, lade fram sitt budgetförslag i september. 
Jag förstår inte riktigt logiken. I en väl utvecklat parlamentarisk demokrati borde parlamentet sammanträda så snabbt som möjligt efter val och välja sina ledande förtroendepposter, så borde parlamentet leda regeringsförhandlingarna, inte vissa utvalda partier, som tillsammans funnit att de eventuellt kan bilda regering. Och emedan är parlementet förlamat.

Men vi får se hur det går och jag ska rapportera så fort vi vet mera om regeringsbildningen.
 
25.11.2017
Per Ekström
per@per.is
http://per804.wixsite.com/perekstrom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar