21 nov. 2017

Vinter och snöyra, förberedelser för vulkanutbrott

De stora nyheterna här på hemmaplan på Island är Öræfajökull och Barðarbunga vulkanerna och huruvida ett förestående vulkanutbrott är troligt, och så vädret.
Beträffande vädret så är vintern att påminna om sin ankomst vid denna tid. I går kväll och i natt var rejält snöoväder på norra och västra Island och några av huvudvägarna stängdes p.g.a. vädret. Några snöskred föll också i natt bl.a. vid Siglufjörður på norra Island och vid Súðavík vid Västfjordarna.

Vulkanutbrott ?

Den stora vulkanen i Öræfajökull har visat tecken på att vakna upp. Jordvärme smälter glaciärisen och försänkningar bildas i glaciären och i en av älvarna, Kvíá, kommer glaciärvatten med ökad elektrisk ledningsförmåga. Detta är allt tecken på att varmt material strömmar upp ur jorden. Om det verkligen är tecken på ett vulkanutbrott vet ingen nu, eller vill åtminstone inte spekulera i det.

Myndigheterna planerade ett möte med allmänheten i går kväll för att informera om läget och presentera en evakueringsplan om det skulle komma ett utbrott.
Det finns fast bosatta i området och därutöver rör sig ca. 2000 turister i området vid denna tid på året.

Också vulkanen Barðarbunga mullrar. Just nu i skrivande stund rapporteras om två jordskalv i vulkanen på ca 3 på Richterskalan.

21.11.2017
Per Ekström
per@per.is
http://per804.wixsite.com/perekstrom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar