6 maj 2018

Nytt landsstyre i Grönland

Kim Kielsen fortsätter
att leda landsstyret
Kim Kielsen från socialdemokratiska Siumut har bildat nytt landsstyre i Grönland efter att man kommit överens om att få till stånd till en ny koalitionsregering. I det nya landsstyret sitter representanter för Siumut och mitten- och högerpartierna Partii Naleraq, Atassut och Nunatta Qitornai.
Parti Naleraq var med i det avgående landsstyret, men socialistpartiet Ataqatigiit blir utanför nu.

Knapp majoritet

Siumut, Kim Kielsens parti förblev det största partiet efter valet den 24 april, men gick kraftigt bakåt (från 34% till 27%). Ataqatigitt (IA) blev näststörsta parti, men kommer alltså inte med i landsstyret nu. Siumut har valt att samarbeta med mitten och högerpartierna i stället för med socialisterna.
Landsstyret har 16 av de 31 ledamöterna i det nyvalda landstinget bakom sig och därmed minsta möjliga majoritet.
Kielsen sade, att majoritet är majoritet och han hoppas på att samarbetet löper väl och att han är beredd att samarbeta med oppositionen.
Kielsen leder landsstyret. Jag har inte sett uppgifter på de övriga medlemmarna i landsstyret ännu. Återkommer när jag har sett de uppgifterna.
Det nyvalda landstinget har sammankallats till sitt första möte den 15 maj 2018. Då borde sammansättningen av det nya landsstyret föreligga.

6.5.2018, uppdat. 8.5.2018
Per Ekström
per@per.is


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar