Det första försöket var att bilda en mitten-högerregering under ledning av Sjálfstæðisflokkurinn (moderater), tillsammans med Viðreisn och Björt Framtíð.
![]() |
Islands president Guðni Th. Jóhannesson |
Orsaken till att förhandlingarna inte ledde till resultat var att partierna hade avvikande politiska mål för fiskeripolitiken och skatterna. Viðreisn, som är längst till höger av de inblandade partierna sade t.ex. att VG:s kravlista skulle medföra en höjning av inkomstskatten med 2-3 procentenheter och att momsen skulle höjas med 1,5 procentenhet till 25,5%.
Partierna sägs enligt uttalanden som kommit efter sammanbrottet, att de ändå var överens om några stora frågor, dvs. att prioritera hälso- och sjukvården, utbildningen och infrastrukturinvesteringar, ävensom den känsliga frågan om hur EU-frågan ska föras vidare (en folkomröstning om fortsatta förhandlingar) och så den stora frågan om revidering av regeringsformen (stjórnarskrá).
Ingen hävd för minoritetsregeringar
Den isländska rikspolitiken har ingen hävd för minoritetsregeringar, som ibland har varit lösningen i de andra nordiska länderna. Här är majoritets- och oppositionstänkande djupt förankrad i det politiska själslivet. Det kunde vara intressant om det kunde vara ett nytänkande nu. Då skulle man kunna ha en regering som formellt stöds av mindre än 50% av Alltingets ledamöter, men som skulle ändå få stöd (dvs. man lovar att inte ställa misstroendevotum) av något eller några mindre partier i parlamentet.Annorlunda förvaltningsmodell
För mig som har erfarenhet av valsystemet på Åland och i Finland är det lite underligt hur det fungerar här.Valet hölls den 29 oktober, men det nyvalda Alltinget sammankallades inte förrän i början av december, dvs. 6 veckor efter valet. Under tiden pågick regeringsförhandlingarna, men det nyvalda Alltinget hade ingen roll i det spelet. I mina gamla hembygder sammankallas nyvalt parlament så snart som det slutliga och officiella valresultatet föreligger, vanligen 2 - 3 veckor efter valdagen.
Under mellantiden var det presidenten och partiledarna som diskuterade regeringssammansättningen. Den gamla regeringen sitter kvar som en som vi skulle kalla för expeditionsministär.
Nyval? Höger - mitten?
Det är svårt att spå vad som kommer att bli nästa steg. Kanske försöker de fem partierna åter att komma överens, efter informella diskussioner de nästa dagarna.Eller kan det bli så att Sjálfstæðisflokkurinn (m), Viðreisn och Björt Framtíð sätter sig ner på nytt och att man tar med Framsókn (c) i förhabdlingarna för att få en någorlunda stark majoritet. Framsókn har hittills varit ett tabu i förhandlingarna p.g.a. Panama-skandalen som ledde till att statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fick avgå senaste vår och att partiet förlorade många platser i Alltinget i valet.
Eller så blir det en minoritetsregering?
Eller så finner man ingen regeringssammansättning och låter en expeditionsministär regera tills man utlyser nyval i vår?
13.12.2016: PS: Ha ett fint luciafirande.
Per Ekström
per@per.is
www.per.is