21 feb. 2017

Rapport från Island, februari 2017

En del har hänt på Island sedan jag rapporterade senast. Då skrev jag (dec 2016) om rgeringskris och hur presidenten försökte få till stånd en duglig regeringsbas. Nu har vi facit i handen.

Regering med höger - mitten bas

Bjarni Benediktsson
Benedikt Jóhannesson
Óttar Proppé
Den regering som så kunde bildas bygger på ett trepartisamarbete. Självständighetspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn), ett liberalt parti som heter Viðreisn och Ljus Framtid (Björt Framtíð), också ett mittenparti, kunde så enas om ett regeringsprogram och tillträdde den 10 januari. Understödet för denna regering i Alltinget är minsta möjliga majoritet, 32 av 63 mandat.
Statsminster är Bjarni Benediktsson från Sjálfstæðisflokkurinn. Finansminister är Benedikt Jóhannesson från Viðreisn. Björt Framtíð fick hälsovårdsministern, Óttarr Proppé.

Sjömansstrejk

Sedan före julen har sjömän strejkat och det har haft inverkan på fiskeriindustrin och landets ekonomi. Konflikten var seg och kunde lösas först senaste söndag, den 19 februari, efter två månaders strejk. Kollektivavtalet godkändes av sjömännen med 52%. Redan på kvällen lade de första trålarna ut från hamnarna. Tiden höll på att rinna dem ur händerna, för loddan kommer nu vid den här tiden upp mot kusterna, och den har reproduktionstid nu och efter det dör den i stor utsträckning. Så det var viktigt för fiskerisektorn att kunna komma ut och fiska nu och inte låta denna resurs gå till spillo.

Vädret

Här på sydväst hörnet av Island har vi haft en mycket mild vinter tillsvidare. Det kom lite snö över jul- och nyårshelgerna, men sedan har vi haft barmark i huvudstadsregionen. Temperaturen har tidvis närmat sig 10 grader. Krokusarna har börjat sticka utt sina stjälkar. Det är lite i tidigaste laget, för vi får säkert något backslag ännu innan det blir vår på allvar.
Just nu i skrivande stund så är det kallare väder och det föll snö i morse i Reykjavík, så kanske vi får lite vinterväder i finalen.

Jordskalv och vulkaner

Den senaste tiden har det varit lugnt beträffande jordskalv och vulkaner. Även om tre-fyra vulkaner bedöms vara ganska mogna för utbrott, så finns inga tecken på att de skulle sätta i gång nu. Hekla, Katla och Barðarbunga är tre vulkaner som man föler noga med.
Det senaste utbrottet var 2014/15.
Inga allvarliga jordskalv har heller förekommit den senaste tiden, även om rörelser alltid registreras hela tiden.

Om något sker beträffande jordskalv och vulkaner så skriver jag på denna blogg:
http://islandsgeologi.blogspot.is/

21.02.2017
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar