15 nov. 2017

Regering höger, vänster, mitten

Regeringsförhandlingarna pågår nu för fullt efter alltingsvalet den 28 oktober. Det första försöket att bilda en vänster-mitten regering lyckades inte och nu ser det ut som om det blir en trepartiregering med höger - mitten - vänster.
Hur otroligt det än kan låta så verkar det som om högerpartiet Sjálfstæðisflokkurinn (Självständighetspartiet), Framsókn (Framstegspartiet = C) och de Vänster-Gröna skulle kunna enas om ett regeringsprogram. De tre partiledarna har sagt sig vara optimistiska och man jobbar nu med ett regeringsprogram för denna koalition. 
Statsminister skulle, enligt det som läckt ut, bli de Vänster-Grönas Katrín Jakobsdóttir. 
Uppgifterna talar om att VG och F skulle få tre regeringsstolar vardera och S sannolikt 6 stolar. Fördelningen av regeringstaburetterna har inte uppgivits ännu. 
Dessa tre partierna skulle tillsammans ha 35 av de 63 mandaten i Alltinget och ha en relativt säker majoritet. Inom de Vänster-Gröna finns tveksamma personer och 2 av de 11 i deras parlamentsgrupp röstade emot ett samarbete med högerpartiet.
Om detta lyckas så är det första gången som ett sådant samarbete satts upp och första gången som de Vänster-Gröna skulle inneha statsministerposten.

15.11.2017
Per Ekström
per@per.is
http://per804.wixsite.com/perekstrom
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar