26 sep. 2019

Nytt landsstyre på Färöarna


Den 16 september tillträdde ett nytt landsstyre på Färöarna. Det leds av Bárður á Steig Nielsen, Sambandsflokkurin.
Lagtingsval hölls den 31 augusti och väljarna valde en höger - mitten inriktad majoritet i stället för den vänster – mitten majoritet som styrt öriket sedan det förra valet för fyra år sedan. Valdeltagandet var 88,8 %. Sju partiet fick platser i lagtinget. Det nyutnämnda landsstyret har en knapp majoritet med 17 mandat av de 33 som sitter i lagtinget.


Landsstyret


Det blev regeringsskifte och efter en ganska kort förhandlingsomgång kunde Sambandsflokkurin (SF), Fólkaflokkurin (F) och Miðflokkurin (M) enas om att bilda landsstyre och godkänna ett handlingsprogram. Det betyder att en höger – mitten regering tar över, efter fyra års vänster – mitten styre. Regeringsbildningen var inte helt enkel, ännu på lördagen den 14 september såg det ut som om man inte skulle komma överens, men så enades man under söndagen.
Lagman och regeringschef är alltså Bárður á Steig Nielsen (SF), Jørgen Niclasen (F) blir vice lagman och finansminister, Kaj Leo Holm Johannesen (SF) hälsovårdsminister, Jacob Vestergaard (F) fiskeriminister, Jenis av Rana (M) utrikes- utbildnings- och kulturminister, Elsebeth Mercedis Gunnleygsdóttur (M) socialminister, Helgi Abrahamsen (SF) handels- och miljöminister. Bara en av de sju ministrarna är kvinna.
Fiskeripolitik och skattesänkningar

Lagmannen sade bl.a. i sitt linjetal inför lagtinget, att ”färöingarna valde en ny kurs – en kurs där de vill komma tillbaka på banan, en kurs med säkerhet och stabilitet. Sambandsflokkurin, Fólkaflokkurin och Miðflokkurin har nu tagit denna kurs”.
Huvudvikten ska läggas på en ansvarig ekonomisk politik och tillväxt, hållbar utveckling och trygghet i hälsovården.
Landsstyret ska avskaffa nuvarande auktionsförfarande med fiskekvoter och åter tillåta utländska investeringar i fiskeriet. Det förra landsstyret sägs ha fallit just på de frågorna, som skapade missnöje bland väljarna.
Det nya landsstyret vill sänka skatterna och råda bot på bostadsbristen. Örikets befolkning har vuxit de senaste åren och man vill göra det lättare för folk i glesbygden att finansiera sina bostäder.

Per Ekström
Island

per@per.is
 


1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera