15 mars 2021

Jordskalv och vulkanutbrott

Sedan 24 februari har vi upplevt fortgående jordskalv utan sitt like de senaste åren. I alla händelser under den tid jag varit bosatt på Island sedan 1997.

Flere tusen skalv per dag och under hela perioden närmare 40.000. Det kraftigaste var 5,7 och dagligen förekommer tiotals skalv på över 3. I går kl 14:15 kom ett skalv som uppmättes till 5,4. Epicentrum för dessa skalv är på Reykjanes, inte långt från Grindavík och Blå Lagunen. På kartbilden här nedan ses skalven de senaste 48 timmarna.Den är tagen från vädertjänstens jordskalvssida. 

Här kan man följa med den senaste uppdaterade kartbilden:
https://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/reykjanespeninsula/
 

 

Vad kan vi förvänta oss?

Senast det var vulkanutbrott på Reykjaneset var ca 1240. Det finns därför ingen tillförlitlig information om händelser före ett utrbrott i detta område. Men i området finns mycket lava och man vet ganska väl när de senaste utbrotten under tidsepoken 900 - 1240 kom. Troligen, om det kommer ett utbrott, blir det ett lavautbrott likt de som kom under den tidsepoken. Knappast dramatiskt utbrott utan att askmoln bildas. Just nu utgår man från att utbrottet kan bryta upp genom markytan i ett område som benämns "Nátthagi", några kilometer NV från Grindavík.
Vad man vet nu är att under markytan på 1 - 3 km djup har bildats en magmavägg som har strömmat från NV till SO. Underjordisk vägg, alltså. Ju längre denna jordskalvsaktivitet pågår, desto sannolikare att ett vulkanutbrott bryter ut. 
Men, som sagt, man räknar med att det inte blir särskilt dramatiskt, och hotar inte bebyggelse eller konstruktioner. Om utbrottet håller på flere veckor eller månader (vilket man räknar som osannolikt), kan vägen längs den södra stranden på Reykjaneset hotas. Men ingen bebyggelse och inte staden Grindavík.
Man kan säga att detta eventuella utbrott kommer upp på den bästa tänkbara platsen i detta område.

Jag följer med och rapporterar om något mera spännande inträffar.

15.3.2021
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar