14 feb. 2012

Alltinget: "Håll käften!"

Det är livat i Alltinget, Islands parlamant, emellanåt. Jag har ibland uppfattningen att Alltinget är som en skolklass i lågstadiet. Ledamöterna ropar kommentarer ur salen ungefär som i det brittiska underhuset, men ändå är meningen att hålla en högtidlig ton. Man titulerar talmannen "herr/fru talman", ministrarna är "högst värderade minister" och parlamentsledamöterna är titulerade "tingsmannen", eller kanske helst i svensk översättning "tingsledamoten".


I går, måndagen den 13 februari, svarade näringsminsiter Steingrímur J. Sigfússon frågor om EU-förhandlingarna, som Framstegspartiets ordförande Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ställde.  Sigmundur Davíð kommenterade ur salen och när ministern steg ned ur talarstolen sade han ungefär: "Hör du, håll käften!".
I dag sade Framstegspartiets gruppledare, Gunnar Bragi Sveinsson, att talmannen borde ta ministern i knä och ge honom smisk på baken för att ha sagt att ledamoten ska hålla käften.
Liknelsen med lågstadieklassen är inte så långt borta, även om sådan aga inte längre tillåts i skolorna.
Minsitern har idag erkänt att han inte borde ha sagt detta och att det inte var meningen att det skulle höras eller spelas in. Men det skedde alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar