25 jan. 2015

Aktuellt från Island: Handboll, EU och oväder

Från Islands utkikspunkt är det i dag tre ämnen som är aktuella.

Handbolls VM

Island har nu klarat av gruppspelet i handbolls-VM i Qatar. Island slutade på tredje plats i gruppen efter Frankrike och Sverige. Sista matchen mot Egypten måste man vinna för att avancera och det klarade man av med 28-25. Före det hade man förlorat stort mot Tjekkien.
Nu väntar åttondelsfinaler och i morgon måndag heter motståndaren Danmark. Det blir tufft. Nu är det vinna eller försvinna som gäller. En seger skulle ge en biljett till OS 2016, förutom en plats i kvartsfinalen, förstås.
Visst är det en prestation av ett land med 320.000 inv. att komma vidare ur gruppspelet i en VM turnering.

EU

Flere tusen personer protesterar på Austurvöllur 8.3.2014
Nu är Islands EU ansökan åter uppe på bordet. Bakgrunden är att under den förra regeringen (som kom efter den stora bankkraschen 2008) ansökte om medlemsskap 2009. Förhandlingarna om anslutningsavtalet pågick i tre år, men lades på is efter regerinsskiftet 2013.
Ifjol försökte regeringen få igenom ett beslut om att återta medlemsansökan. Allmänheten lät sig inte köras över, så en proteströrelse startade där över 50.000 röstberättigade islänningar (jag var bland dem), protesterade mot att ansökan dras tillbaka och att därmed alla förberedelser och redan uppnådda förhandlingsresultat helt enkelt kastas i papperskorgen.
De nuvarande regeringspartiernas ledare och flesta av ministrarna som nu sitter i regeringen lovade mycket klart att frågan om ett återtagande av ansökan skulle avgöras i en folkomröstning. Flera sade att det ska ske under den första halvan av mandatperioden.
Opinionsundersökningar våren 2014 visade att över 80% av de röstberättigade ville få rösta om frågan, men detta, tillsammans med den nämnda protestskrivelsen, ratades av regeringen och man tänker svika löftet om att låta väljarna avgöra frågan med en folkomrösnting.
Svikna vallöften kallas detta!

Ärendet begravdes i en av Alltingets nämnder och kom aldrig till beslut. Flere stora protestmöten hölls på Austurvöllur, det öppna torget framför Alltingshuset. Jag deltog i några av dessa möten.
Nu har utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson sagt att han åter tänker lägga fram förslaget om att återta ansökan. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som tillhör samma parti som utrikesministern (Framsókn), har understött Gunnar Bragi i ärendet. Också finansministern Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ordförande, har sagt att han kommer att stöda förslaget.
EU:s ambassadör för Island säger klart i en intervju senaste vecka, att om Island drar sin ansökan tillbaka, då är man ute ur förhandlingsprocessen och om man senare vill ansöka om medlemsskap på nytt då börjar man från startpunkten. Alla nuvarande EU länder ska godkänna att förhandlingar upptas på nytt och förhandlingsmålsättningarna ska godkännas på nytt.


Oväder

Oväder på gång. Foto RAX/mbl.is
Oväderslågtrycken har kommit över Island som på pärlband de senaste två månaderna. Storm, nederbörd antingen i form av snö eller regn, och medföljande trafiksvårigheter har varit om inte dagliga företeelser, men i alla fall ett par gånger per vecka.
Idag drar åter ett oväder in över ön. Redan igår kväll var snöyra och vägarna över Hellisheiði, Mosfellsheiði och över Kjalarnes stängdes under viss tid.Visst längtar man till våren och längre dagar med mera ljus. Och framförallt med mera värme och stabilare väder.

25.01.2015 - 15:00
Per Ekström
per@per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar