4 sep. 2015

Landsstyresförhandlingarna

Javnaðarflokkurins bild efter valet.
Partiledaren Aksel V. Johannessen främst i mitten
Bild: www.kvf.fo
Uppdatering 5.9.2015:
Förhandlingar har pågått idag lördag och Aksel Johannessen är optimistisk i en kommentar på eftermiddagen. Nu är det fyra partier som förhandlar, de har 19 av 33 mandat bakom sig i det nyvalda lagtinget.


4.9.2015:
Förhandlingarna om nytt landsstyre efter valet den 1 september fortgår under ledning av Aksel V. Johannessen från det socialdemokratiska partiet (Javnaðarflokkurin). Enligt uppgift är Javnaðarflokkurin, Tjóðveldid, Framsókn och Nýtt Sjálvstýri överens om att inleda förhandlingar om att bilda landsstyre och ett handlingsprogram. Dessa tre partier har 19 mandat (av 33) bakom sig i det nyvalda lagtinget.

Men Fólkaflokkurin och partiledaren Jørgen Niclasen vill vara med och har inbjudit Høgni Hoydal, ledaren för Tjóðveldid, att leda förhandlingar om en ny koalition med dessa två partier, utökat med Miðflokkurin och något annat småparti till att uppnå 17 eller 19 mandats understöd i lagtinget.

Färöarnas TV (KVF) uppger att Høgni Hoydal troligen inte nappar på detta anbud, eftersom han förhandlar med Aksel V. Johannssen om ett koalitionsstyre.

Den avgående lagmannen Kaj Leo Holm Johannessen har meddelat talmannen att han avgår som lagman efter sju år på den stolen och likaså som partiledare för Sambandsflokkurin. Han säger i en intervju vid TV stationen att han har erbjudande om jobb på det internationella politiska planet och att han är intresserad av ett sådant uppdrag. Mer vill han dock inte avslöja i detta skede.

Sambandsflokkurin håller partiting i slutet av nästa vecka och ska du välja ny partiledare efter Kaj Leo Holm Johannessen. Det har inte avslöjats vem som kan tänkas bli ny partiledare.04.09.2015
Per Ekström
per@per.is
www.per.is


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar