2 sep. 2015

Vänstervindar i valet på Färöarna

Det socialdemokratiska partiet "Javnaðarflokkurin" står som segrare i valet till lagting på Färöarna den 1 september. Partiet fick 25,1% av rösterna och 8 av 33 mandat. Partiledaren Aksel V. Johannessen fick också flest personliga röster, 2405. Nästmest fick Høgni Hoydal från Tjóðveldi. Han fick 1142 röster. Hans parti fick 20,1 % och 7 mandat.
Det sittande landsstyret förlorade sin majoritet på 20 mandat (av 33) och fick sammanlagt 16 mandat. De två största partierna i koalitionen gick båda tillbaka och misste vardera 2 mandat. Lagmannen Kaj Leo Johannessen från Sambandsflokkurin fick betydligt färre röster nu än i senaste val och han kommer sannolikt att avgå som lagman tillsammans med det sittande landsstyret.

Aksel V. Johannessen står uppe som valets store segerherre, både beträffande personligt röstunderlag och hans partis ökning av understödet. Han är mest sannolik som nästa lagman och regeringsbildare. Vilka partier han tar med sig återstår att se, men Høgni Hoydal och hans parti Tjóðveldid kan vara en god tippning som samarbetspartner. Dessa två partier har 15 mandat bakom sig och behöver minst 2 till för att bilda majoritet. Tjóðveldid är till vänster på partiskalan liksom det socialdemokratiska partiet Javnaðarflokkurin. Troligen tar man med sig ett av de små partierna i mitten, Miðflokkur og Framsokn, som båda suttit i landsstyret nu. Då har man  17 eller 19 mandat bakom sig, beroende på om bara det ena eller båda partierna kommer med.

Linjeändring

Det är uppenbart att väljarna har röstat för en linjeändring i politiken. Den avgående lagmannen och hans parti talar för "samband" med Danmark, dvs. man vill bibehålla nuvarande system med att vara under Danmark.
Det är väl känt att Høgni Hoydal talar för en frigörelse från Danmark. Jag vet inte vilken linje som
Aksel V. Johannessen står för i denna fråga och detta kan bli en av de svåra frågorna i ett kommande regeringsprogram om Tjóðveldid tas med.
Väljarna har också varit missnöjda med det nu avgående landsstyrets skattepolitik, där man arbetat för att sänka skatterna för de högsta inkomstgrupperna.
Javnaðarflokkurin har talat för en ändrad fiskeripolitik och att mera av havets resurser ska komma samhället tillgodo.
En annan intressant nyhet från valet är att i Javnaðarflokkurin invaldes Sonja Jógvansdóttir, som är lesbia och som vill ge likställdhet för homosexuella i det färöiska samhället och att tillåta äktenskap mellan personer av samma kön.

Jag fortsätter att rapportera om valet de närmaste dagarna och hur landsstyresförhandlingarna utvecklas.

2.9.2015
Per Ekström
per@per.is
www.per.isInga kommentarer:

Skicka en kommentar