13 mars 2020

COVID 19 - Evenemangsbegränsingar och reseförbud till USA

Fr.o.m. söndag kväll 24:00 inträder ett begränsningar för större evenemang

Islands hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir tillkännagav idag vid en presskonferens att fr.o.m. midnatt söndag/måndag (16.3.2020 kl 0:00) är alla sammankomster med mera än 100 deltagare förbjudna under fyra veckor fr.o.m. denna tidpunkt.
Mindre sammankomster är tillåtna, men där ska deltagarna hålla sig på 2 m avstånd från varandra.
Alla universitet och gymnasieskolor stängs, men grundskolor och daghem får hålla öppet, men med högst 20 elever i varje klass. Daghemmen ska själva planera hur de kan efterfölja reglerna för de barn som är på daghemmen.

Reseförbud till USA
USAs president Donald Trump tillkännagav på onsdagskvällen att fr.o.m. fredag kl 24 är alla, som inte är amerikanska medborgare, förbjudna att resa till USA från Schengenområdet, till vilket Island också hör.
Detta förbud slår mycket hårt mot den livsviktiga turistnäringen på Island. Man kan anta att alla besökare, som flyger till och från USA, kommer att mer eller mindre avstå från att besöka Island. De amerikanska turisterna har svarat för 25% av antalet inresande och uppskattas stå för 1/3 av valutainflödet från turismen.
Icelandair  och många företag inom branschen har aviserat kraftiga nedskäriningar i sin verksamhet. Icelandair har bl.a. sagt att över 400 flygturer kommer att annulleras i mars och april.

Regeringen och banker stöder näringsliv och enskilda
Regeringen kommer att vidta kraftåtgärder för att möta den stora negativa effekten av minskat resande. Ett första steg är att förlänga betalningstiden för 50% av innehållna skatter och sociala avgifter, som annars har förfallodag på måndag 16/3. Anståndet är en månad och under den tiden planerar regeringen att förbereda ytterligare åtgärder efter behov för att komma till mötes för näringslivet.
Bankerna har också meddelat att de kommer att låta låntagare få anstånd med avbetalningar på lån.
Alla räknar med att detta är ett övergående problem och åtgärderna syftar till att underlätta läget under den tiden.

13.3.2020
Per Ekström
per@per.is





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar