16 mars 2020

COVID-19: Världen stängs

I dessa underliga tider sker saker man bara inte kunde ana för några månader sedan.
Här på Atlantön gäller fr.o.m. midnatt förbud för sammankomster över 100 personer och vid mindre sammankomster ska man följa direktiv om minst två meter mellan männsikor.
I stadsbussarna måste man också följa reglerna. Det betyder att antalet passagerare i varje buss är begränsat och att man inte ska gå in genom frontdörren. Man ska köpa biljetter på förhand, antingen med App eller köpa busskort. Man vill undvika att busschauffören utsätts för smittorisk.

Finland och Åland
Idag fick jag nyheterna om att man i Finland inför undantagslagar och kraftiga begränsningar. Bl.a. inte tillåta större sammankomster än 10 personer.
Samma regler gäller också på Åland, trots självstyrelsen. Rikets undantagslagar tar överhanden.
Åland är speciellt utsatt p.g.a. sitt geografiska läge och beroende av sjötransporter för varuförsändelser. Uppenbart är att passagerar- och bilfärjetrafiken stoppas, pulsådern för åländskt näringsliv.
Detta förhållande är mycket svårhanterligt och de närmaste tiderna får visa oss vilka konsekvenser det får för landskapet.

Island
Island som ö är också mycket utsatt för de begränsningar i resandet som införs runt om i Europa och världen. Här är flygtrafiken pulsådern och särskilt för ett så turistintensivt område som denna ö är.

16.3.2020
Per Ekström
per@per.is

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar