26 nov. 2011

Kinesen Nubo får inte investera på Island

Ibland kan islänningarna vara lika trångsynta som ålänningar. En ö-nation som Island håller på sitt och är stolt över sitt - gott och väl. Islänningarna är aktiva inom näringslivet och har minsann visat att man kan satsa stort utanför landets gränser. Nu under det första decenniet på 2000-talet köpte islänningarna allt som man kom över utomlands. Magasin du Nord i Köpenhamn, Elisa i Finland, banker i Norge, Luxemburg, m.m. Det hela slutade i en stor krasch hösten 2008.

Men om vi ser med lite större perspektiv, islänningarna har länge arbetat utomlands och marknadsfört sina produkter, främst fisken. Islänningarna driver företag i många länder utomlands. Gott och väl. Man vill ju sälja sina produkter utomlands.

Island är med i EFTA och EES och medlemsavtalsförhandlingar pågår med EU. Gott och väl.

Men samtidigt finns ett protektionistiskt ideal hos många här på ön. Utlänningar har inget här att göra, särskilt om de ska investera i fastigheter.

Huang Nubo

... heter en kines som fått upp ögonen för Island. Han fick reda på att fastigheten Grímsstaðir på norra Island var till salu. Storlek: 300 kv.km. Pris: 1 miljard isländska kronor, ca 6,2 milj. euro. Han skrev köpekontrakt. Tänkte använda fastigheten för att bygga upp en hotell- och turistanläggning. I ödemarken.
Hans idé var att bygga en anläggning som skulle attrahera turister som söker något exklusivt, ödemark, vinterklimat, mörker, norrsken m.m. Turister, som är beredda att betala för upplevelsen. Han skulle se till att de kan komma med flyg från Keflavik till Grímsstaðir.

Detta låter som en dröm. I långa tider har man efterlyst företag som är beredda att investera och skapa arbetsplatser i området. Särskilt efter att aluminiumfabriken, som Alcoa planerade att bygga vid Bakka invid Húsavík, rann ut i sanden.

Nej från inrikesministeriet

Inrikesminister Ögmundur Jónasson sade nej på fredagen. Området var för stort, ett undantantag för denne kines hade varit ett prejudikat, som skulle göra det svårt att stoppa andra kapitalister som vill köpa mark på Island.

Dåliga argument. Detta skapar inte något som helst prejudikat. De vänster-gröna, som Ögmundur tillhör, säger nej till alla satsningar med utlänningar bakom.

Här går Island miste om investeringar och uppbyggnad i turistnäringen på kanske 30 miljarder isländska kronor, kanske närmare 200 milj. euro. Det hade inte varit fy skam för Island, som nu verkligen behöver uppbyggnad och investeringar. Landet behöver också utländskt kapital för att få hjulen att snurra igen.

Regeringskris?

Frågan är nu om regeringen med Samfylkingin (soc.dem.) och de Vänster-Gröna kan överleva detta. Samfylkingens ministrar är mycket förvånade, däribland statsminister Jóhanna Sigurðardóttir.

Lika i båda riktningarna

Man undrar, varför islänningarna tycker att det är OK att de får investera utomlands, t.ex. köpa fritidsbostäder i Spanien och i Florida, men är inte beredda att tillåta utlänningar att komma hit och köpa fastigheter, inte ens för näringsverksamhet, som de aldrig kan ta med sig från Island. Fastigheter och investeringar som görs här på land och på fastigheter på Island, kan aldrig fara ur landet. 

God lillajul på er alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar