6 apr. 2016

Ny statsminister, regeringen sitter kvar - Nyval i höst

Sigurður Ingi Jóhansson
Blivande statsminister
Islands blivande statsminister heter Sigurður Ingi Jóhansson från Framstegspartiet. Regeringen sitter kvar och en ny minister kommer in på Sigurðurs plats. Vem det blir har inte offentliggjorts.
Den avgående statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer att begära riksrådsmöte med presidenten i morgon torsdag och kommer då att meddela att han avgår och därefter kallas den blivande statsministern till presidenten för att få uppdraget att bilda ny regering.

Regeringen är inte mera ny än det att de två nuvarande regeringspartierna fortsätter regera fram till nyval någon gång i höst. En ny minister kommer in, Lilja Alfreðsdóttir. Det har inte uppgivits vilken post hon får, om hon tar över den lediga fiskeri- och jordbruksministerposten, eller om det blir någon annan och därmed interna ommöbleringar på ministerstolarna.

I överenskommelsen ingår att nyval kommer att hållas i höst, ungefär ett halvt år tidigare än man annars hade hållit reguljärt val i april 2017. Tidpunkten för valet har inte fastställts, men sannolikt i slutet av september eller i oktober.

Oppositionen är förstås emot detta och begär nyval strax. Men med den starka majoritet som regeringspartierna har i Alltinget, 38 av 63 ledamöter, så har de politisk styrka att rösta ned misstroendeförslag och sitter kvar.

Den avgående statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson återgår till sin plats som ledamot i Alltinget och kommer att fortsätta att vara ordförande för Framstegspartiet.

06.04.2016
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar