5 apr. 2016

Regeringsskifte framtvingat av Panamadokument-skandalen

En mycket speciell dag är att övergå i natt. Efter avslöjandet av de s.k. Panamadokumenten blåste det upp till storpolitisk storm på Island. Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, finansminister Bjarne Benediktsson och några andra högt satta politiker har kopplingar till bolag i skatteparadis.
Statsministern förklarade sig oskyldig och sade att det var hans frus placeringar som saken gällde.
Igår eftermiddag hölls en av de största demonstrationsmötena mot regeringen och särskilt mot statsministern och finansministern. Det talas om att runt 20.000 personer demonstrerade på Austurvöllur utanför Alltingshuset.

I morse kom presidenten tillbaka till landet efter ett privat besök i USA och finansministern återvände från semester, också han från USA.

Upplösa Alltinget och utlysa nyval - Presidenten vägrade

Statsministern och finansministern träffades tidigt på förmiddagen. Enligt finansministerns uttalande hade han sagt att förändringar måste till i regeringen för att finansministerns parti, Självständighetspartiet, skulle fortsätta att medverka i regeringen.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson for strax därefter till president Ólafur Ragnar Grímsson på Bessastaðir. Olika uppgifter har kommit från det mötet, men enligt presidenten ville statsministern få s.k. presidentbrev och därmed behörighet att begära upplösning av sittande parlament och att utlysa nyval. Presidenten ville ej ge denna fullmakt innan han talat med Bjarni Benediktsson, finansminister och partiledare för Självständighetspartiet.
Statsministern fick lämna audiensen hos presidenten med svansen mellan benen. Av naturliga skäl har statsministerna varit väldigt fåordig om vad som kom fram på audiensen.

Ny statsministerkandidat kom fram

Sigurður Ingi Jóhannsson, ny statsminister?
De två partiledarna fortsatte så sin dag med att träffa sin respektive alltingsgrupp. Framstegspartiets möte resulterar i att statsministern meddelar att han avgår som statsminister men fortsätter som partiledare och alltingsledamot.
Till ny statsminister föreslår Framstegspartiet Sigurður Ingi Jóhansson, lantbruks- och fiskeriminister.

De två regeringspartierna sägs vara eniga om att fortsätta regeringssamarbetet.

Oppositionen protesterar, demonstrationerna fortsätter

Oppositionen är fortsatt missnöjd och anser att med det föreslagna bytet på statsministerposten bara betyder att en "marionettregering" fortsätter, där Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fortsätter att regera i bakgrunden i rollen som partiledare och alltingsledamot. Oppositionen kräver fortsättningsvis hela regeringens avgång och att nyval utlyses så att väljarna får bestämma vem som ska styra landet.

Demonstrationer förekom på nytt ikväll utanför Alltingshuset på Austrurvöllur.

Jag ska fortsätta rapportera på denna blogg om den fortsatta utvecklingen.

05.04.2016
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar