5 apr. 2016

Ny statsminister på Island

Till vänster statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson
 och president Ólafur Ragnar Grímsson t.h.
Islands statsminister Sigmundur Daväið Gunnlaufsitter just nu i möte med landets president Ólafur Ragnar Grímsson på presidentresidenset Bessastaðir.
En extra nyhetssändning har utlysts till kl 12 isl. tid.
Blir det nyval och regeringen avgår?Uppdatering 05.04.2016 - 13:00:

Statsministern begärde på mötet vid presidenten, att Alltinget upplöses och nyval utlyses. Presidenten ville inte gå med på det direkt, utan avser att först tala med partiordföranden Bjarni Benediktsson i samarbetspartiet i regeringen, Självständighetspartiet, och höra hans syn på ärendet.

Men man kan nog med fog påstå att statsministerns situation är svår och att han tvingas avgå. Om det andra partiet inte vill nyval, då måste man bilda ny regering inom nuvarande Alltingspartier.
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har knappast förtroende i Alltinget och om han inte avgår på egen begäran så föreligger det sannolikt en majoritet i Alltinget för misstroende mot statsministern.

Uppdatering 05.04.2016 - 14:30:

Alltingets partigrupper håller nu möten på var sitt håll. Alla företagna och säger att de ska berätta efter mötet.
I Självständighetspartiet kom den sidonyheten att Júlíus Vífill Ingvarsson, som suttit i stadsfullmäktige för partiet, avgår. Han har också placerat pengar utomlands i offshore företag.

Mycket tyder på att alltinget upplöses. Det betyder att nyval ska hållas inom 45 dagar. Medan fortsätter alltinget i nuvarande bemanning och till dess att nytt allting har valts.
Det spekuleras i att presidenten kan komma att utse en expeditionsministär som har medlemmar utanför alltinget.

Uppdatering 05.04.2016 - 15:40:

Sigurður Ingi Jóhannesspn, ny statsminsiter?
Framstegspartiet har gått in för att Sigmundur Davíð Guðlaugsson avgår som statsminister, men forstätter som partiledare. Framstegspartiet för fram Sigurður Ingi Jóhannesson, nuvarande fiskeri- och jordbruksminister, som ny statsminister.
Återstår att se om Självständighetspartiet godkänner denna idé.05.04.2016
Per Ekström
per@per.is
www.per.is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar